Страници

понеделник, 31 октомври 2011 г.

EDC конкурс на Металблейд

Колегите от Металблейд форума организират конкутс за снимка на тема EDC. Наградата е симпатично фенерче Skilhunt предоставено от Олайт-БГ.
Реших да участвам и направих няколко снимки.
Не съм избрал все още коя да участва, но има време, ще помисля.




неделя, 30 октомври 2011 г.

Schrade+ SP3 Firebird

Ножчето е от евтините модели на американската фирма Schrade, като конкретната бройка е от серия, произведена за Ducks Unlimited - на острието има ецван надпис и изображение, на дръжката има бронзова вложка и надпис.

Причината да го взема беше спонтанно желание и ниската му цена.

Острието е дроп-поинт, с вторичен режещ ръб. Стоманата е неръждаема, каква точно нямам представа. Дължината му е 7 сантиметра
Заключването е бек-лок.

Дръжката е от Zytel, като на края има дупка за въженце.

Дръжката в най-дбелата си част е около един сантиметър, като профила и е вретеновиден. В предната част има накатка за да не се хлъзга. Според мен си е направен точно и само за рязане.
Острието в затворено положение е центрирано перфектно.

Няма метални лайнери, и в резултат теглото му е 35 грама!

Според рекламния постер на фирмата острието е много резливо и много издръжливо


Все още нямам впечатления от ползването му.

Снимките са направени набързо, в домашни условия, колкото да придобиете визуална представа.





Buck 501 Squire

Поради някакви причини бройката на Бъковете, които притежавам се увеличава :)
В настоящето ревю (фотообзор) ще ви представя едно симпатично ножче, което би било перфектно за ежедневно носене. Причините, поради които смятам, че е така са - ниското му тегло, тънкия профил и умерената дължина на острието, а и на ножчето като цяло.

Както става ясно от заглавието, това е модела 501 Squire на американската фирма Buck.

Затворено, ножчето е с дължина 9.5 см. Чирените на дръжката са от някакво дърво, което според данни на производителя е импрегнирано със смоли. Болстерите са от никел-силвър.

Острието е тип дроп-поинт с вдлъбнато скосяване и вторичен режещ ръб. Стоманата е традиционната - 420HC, качествата на която са известни и няма да ги описвам. Дебелината на острието е около 3 мм (на око).

Заточката си беше фабричната, ножа (тъй като е употребяван) дойде прилично затъпен. Опитах се да се постарая със заточката и в момента бръсне с лекота - това ми костваше известно време жулене на ДЦ-4.

Заключването е бек-лок, като конкретно моята бройка има лек хоризонтален луфт.

Острието при затворено положение е добре центрирано.

Напасването на пружината към лайнерите е почти перфектно. Хоризонтално е съвсем плътна, но вертикално (ако мога така да кажа) откъм заключването стърчи няколко микрона, а от към острието е малко по-надолу. Това е при затворено острие. Когато обаче ножа е отворен всичко е абсолютно точно на мястото си. Пружината е доста стегната за нож с тези габарити и заключването е стабилно.

Теглото на ножчето е малко над 85 грама.

Оригинално се продава с кожено калъфче, което при мен липсва, но успешно му намерих заместител - малко кожено калъфче, което си взех със съдействието на колегата Кендо. При носене в джоб без калъф просто не се усеща.

Не съм съвсем сигурен кога ще му дойде ред в обръщение за ежедневно носене и ползване при мен, но със сигурност ще му направя тест за рязане и дялане.

За визуална представа му направих няколко бързи снимки в домашна обстановка. Ако тия дни времето е подходящо, ще отида в гората да го щракна на любимото ми място за снимане на ножове :)





събота, 29 октомври 2011 г.

Да се представя....

Ще започна писането в блога си с кратко представяне. Казвам се Иван Дженков - компютърен инженер.Роден съм и живея в град Бобов дол, работя в София.
Още от ранно детство обичам да дялкам разни неща. Като по-малък събирах борови кори и си изработвах лодки и корабчета от тях. Ползвал съм каквито ми попаднат ножове, предимно кухненските. Попадали са ми и разни джобни, но за съжаление нямам никакъв спомен за тях.
Интереса ми към ножовете се засили последните няколко години. Много харесвам швейцарските сгъваеми ножчета на Викторинокс и Венгер, фаворити са ми и някои класически модели на Бък.
Ще се постарая да направя представяне и описание на колекцията ми, придружено с много снимки, коментари и впечатления, базирани изцяло на личните ми впечатления.
Вече имам и няколко собствени изработки, които също ще намерят място тук.

Надявам се, да ви бъде интересно....