Страници

неделя, 21 април 2013 г.

Ontario RTAK II

От дълго време се заглеждам по два ножа, които спокойно биха могли да заместят малка брадвичка, при туристически излети . Това са ножа от настоящата публикация и неговия "брат полублизнак" ESEE Junnglas. Естествено, двата ножа освен прилики имат и някои разлики, като за мен най-съществената е цената!
Поради тези причини взех решение да си търся Онтарио.
Ножа го взех от познат, малко употребяван с леко изтъркано покритие на места, но това по нищо не пречи на функционалностите му.
Технически параметри няма да описвам, едно че не ги знам, друго, че не са чак толкова важни и от значение.
Все още не съм го извеждал на "разходка" из природата но съм сигурен, че ще се представи подобаващо и при сечене и при цепене.
За сега ще покажа малко позьорски снимки, дано скоро да го видите и в реално действие!


YP Timantti 100 окончателен изглед

Преди да изпратя ножчето на собственика му, обработих малко дръжката с ленено масло и восъци.
Като резултат от тези манипулации цветовете потъмняха и някои шарки се позагубиха, но за сметка на влагоустойчивостта на дръжката. Но лично аз се съмнявам, че тоя нож ще се подлага на влага, в предвид че и острието бързо ръждясва.

четвъртък, 4 април 2013 г.

YP Tera Timantti 100

Дръжката на 100 мм-вото острие вече придоби вид, но ножчето все още не е на 100% завършено.Има някои дребни неща, които ще дооправя и следва импрегниране с ленено масло и финиш с Хемел. Използвал съм две парчета пъпчив явор. Голямото парче се оказа по-меко в предната си част, пое повече от оцветителя и стои по-тъмно. Визуално ефекта е много добър - получи се чудесно преливне на цветове!